Stație de desorbție termică mobilă, capacitate 10T/H, Tip SDT-10M
Statia de desorbtie termica mobila, capacitate 10t/h, tip SDT-10M, are rolul de curatare a pamanturilor poluate cu hidrocarburi. Este conceputa ca o statie portabila si poate fi transportata de la o locatie la alta cu noua autotrenuri.Procesarea acestor soluri contaminate necesita urmatoarele operatii:
• Alimentarea (dozarea) fractiei solide in desorber, in functie de granulometrie, umiditate si TPH.
• Desorbtia hidrocarburilor la 450°C, in contracurent, cu gazele arse obtinute prin arderea de combustibil.
• Separarea prafului intr-un ciclon.
• Racirea fractiei solide tratate
• Oxidarea la 850°C a hidrocarburilor desorbite.
• Racirea gazelor sub 160°C pentru a putea fi filtrate in filtrul cu saci.
• Filtrarea gazelor fierbinti.
• Evacuarea gazelor in atmosfera si controlul parametrilor
Pamantul contaminat este extras din buncarul de alimentare prin intermediul unei benzi extractoare, cu viteza variabila, si introdus in desorber prin intermediul a 2 benzi. Pe banda inclinata se gaseste (optional) si un separator magnetic necesar opririi din flux a eventualelor parti metalice care se pot afla accidental in pamantul contaminat.
Desorberul este un uscator rotativ in contracurent, pamintul contaminat este incalzit la temperatura de 300-450°C astfel incit hidrocarburile sunt evacuate prin evaporare.
Pe tubulatura de iesire din desorber se monitorizeaza depresiunea si temperatura gazelor si in functie de valoarea acestora se va regla debitul de combustibil si de aer.
Pamintul tratat este evacuat printr-un transportorul elicoidal, racit cu apa in instalatia de racire si evacuat la o temperatura de maxim 110°C pe o banda de 10m de unde este deversat in masini sau in locul de stocare.
Gazele si vaporii rezultati in urma desorbtiei contin praf si sunt trecuti prin ciclon. Praful colectat in ciclon este preluat de un grup de snecuri si reintrodus in prima treime a desoberului.
Camera de oxidare gaze arse este un oxidator cu flacara directa acesta avind avantajul preluarii unei variatii mai mari a concentratiilor de VOC (compusi organici volatili). In oxidator gazele sunt incalzite la 850°C si sunt oxidate.
Particulele solide care ajung in oxidator sunt preluate de un sistem de snecuri si descarcate apoi in transportorul elicoidal de pamant.
Pe tubulatura de iesire din oxidator se monitorizeaza cantitatea de oxigen si temperatura gazelor astfel incat in functie de valoarea acestora se regleaza debitul de combustibil si de aer. Gazele care ies din oxidator sunt racite apoi in doua trepte prin schimbatoarele de caldura gaze – aer la o temperatura maxima de 160-180°C.
Praful rezultat din scuturarea sacilor este preluat de sistemul de snecuri si introdus in snecul colector care transporta pamant decontaminat. Depresiunea in intregul sistem este asigurata de exhaustor montat pe tubuklatura de iesire din filtru. Gazele sunt apoi evacuate prin cos.
Operatorul statiei monitorizeaza continuu si face reglajele necesare pentru metinerea regimului normal de lucru cu ajutorul datelor furnizate de automatul de proces atat in pupitrul de comanda, cat si pe sinoptica de process pe interfata monitorului.
Toti parametrii masurati de catre senzorii instalati pe parcursul fluxului tehnologic (temperatura, depresiune, nivel oxigen) sunt colectati in automatul programabil si gestionati prin soft cu afisare pe sinoptica de pe monitor astfel incat operatorul poate analiza si realiza ajustarile de proces in timp real.
Upgrade produs:
Statia de desorbtie termica SDT-10M este compatibila si pentru curatarea solurilor contaminate cu pesticide (HCH, DDE, DDT), cianuri, bifenili policlorurati (PCB), BTEX, hidrocarburi aromatice, sulfati, cloruri, azotati, precum si metale (Zn, Pb, Hg).
In acest sens, se aduc modificari la componente precum desorberul, grupul de cicloane si schimbatoarele de caldura pentru a rezista la contaminantii acizi, dar este necesara si introducerea unor componente noi precum scruberul pentru captarea substantelor acide din gazele oxidate.
In baza analizei solurilor contaminate si a conditiilor de procesare necesare decontaminarii se pot stabili atat configuratia SDT-10M cat si tipurile de materiale constructive optime.