Gospodărie de bitum
Gospodaria are rolul de stocare, incalzire, incarcare, transvazare, recirculare (barbotare) si livrare a bitumului.
Aceasta poate fi o instalatie independenta, sau poate face parte din alte instalatii care necesita folosirea bitumului incalzit la temperaturi de 1800C, cum ar fi: instalatii de produs mixturi asfaltice, instalatii de produs emulsii bituminoase, etc.
In componentata gospodariei de stocare si livrare bitum poate intra si un topitor de bitum. Topirea bitumului se face cu uleiul termal incalzit de centrala termica a gospopdariei.
Tancurile de stocare bitum cu serpentina demontabila au rolul de stocare si mentinere la temperatura de lucru a bitumului. Acestea pot face parte din gospodarii de bitum ce deservesc statiile de produs asfalt, sau din instalatii de topit si livrat bitum. Mentinera bitumului la temperatura de lucru 140~1600C se face prin transfer de caldura de la o serpentina prin care circula ulei la o temperatura de 1800C.
Circuitul de bitum are rolul de a face legatura dintre tanc, topitor si instalatia de livare. Toate conductele sunt isolate cu cochila de vata minerala. Circuit principal ulei are rolul de a incalzi si vehicula uleiul diatermic Incalzirea uleiului se face prin intermediul cazanului termal tip CT, uleiul incalzit fiind vehiculat prin serpentinele topitorului si tancului de stocare.
Amplasarea se face pe o platforma betonata tinandu-se cont de masele subansamblelor componente.
Gospodariile de bitum permit o deplasare usoara cu mijloace de transport rutier sau cale ferata, nefiind agabaritice si necesita un timp minim pentru amplasare si punere în functiune. Pot fi incluse in orice tip de instalatie de produs mixturi asfaltice.
Caracteristici tehnice:
Cuvinte cheie: gospodarie, bitum, cazan termal, tanc bitum, grup pompare bitum.